Descriere
Soi alb cultivat în vârful de “iceberg” al acidităţii din podgoria Huşi-Averești, a impresionat din totdeauna prin prospeţimea şi tinereţea sa. În mod ironic, am putea spune că tocmai în jurul acestor “păcate” s-a născut legenda numelui său. Se spune că în perioada ocupaţiei otomane, turcii ar fi spus acestui soi “zghihară”, ca o formă a cuvântului “ghiară”. În ciuda acestei “incantaţii”, nu putem decât să fim siguri că le plăcea să-şi stingă gâtlejurile, după focul bătăliilor, cu acest vin. Revenind în prezent, în vinul pe care îl avem în pahar identificăm o culoare galben-lămâi pală, în timp ce nazal descoperim note de mere verzi, flori de câmp şi fân. În gust se simte aciditatea ridicată a soiului completată cu arome de suc de lime, ardei gras verde și agrişe. Postgustul este scurt spre mediu, incredibil de proaspăt şi savuros, iar finalul său este uşor înțepător, simţindu-se note de sâmburi de caisă și piper verde. Un vin care te obligă să nu îţi refuzi şi un al doilea pahar.